Περί πυρκαγιών και ανικανότητας

Άλλο ένα τεράστιο μέτωπο πυρκαγιών στην Ελλάδα…ένα έργο που επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Μας προειδοποιεί όμως, ξέρουμε σχεδόν πάντα που και πότε θα κτυπήσει…
Γνωρίζουμε την χρονική περίοδο που είναι από τον Ιούλιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου…γνωρίζουμε τις ημέρες ύψιστου κινδύνου που μπορεί να εκδηλωθεί κοιτάζοντας απλά το δελτίο ισχυρών ανέμων, γνωρίζουμε και την περιοχή ..δηλαδή δασώδεις εκτάσεις στην Αττική κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Υποτίθεται πως το βαλιτσάκι της ΕΥΠ κάνει θαύματα αφού καταγράφει μέχρι και τις συνομιλίες της κυρά Μαρίας με την κυρία Κατίνα που συζητάνε μεταξύ τους για ένα φόρεμα που είδαν στις εκπτώσεις χρώματος κόκκινου της φωτιάς.
Και φυσικά γνωρίζουμε πότε υπάρχει πολιτική ένταση με ένα ξένο κράτος.
Όλα λοιπόν τα δεδομένα στο τραπέζι …τα πύρινα μέτωπα όμως δεν μπορούμε να τα προλάβουμε.
Μια και η πρόληψη είναι το παν…αφού αν εξελιχθεί η φωτιά τίποτα και κανένας δεν μπορεί να την σβήσει.
Παλιά μιλούσαμε για τους οικοπεδοφάγους…όμως για καλή μας τύχη …οι δορυφόροι πλέον μπορούν άμεσα να μας πληροφορήσουν ποιο σημείο ήταν δάσος και ποιο όχι.
Άρα πρέπει να ψάχνουμε για κάτι πιο οργανωμένο…και όχι για το Μήτσο που πήρε ένα αναμμένο στουπί για να αποκτήσει βιλίτσα εντός του δάσους και με θέα στην θάλασσα.
Και επειδή οι μυστικές μας υπηρεσίες μάλλον ασχολούνται διαχρονικά περισσότερο με τους πολιτικούς αντιπάλους της εκάστοτε κυβέρνησης , παρά με οτιδήποτε άλλο…μια λύση απομένει. Η εξασφάλιση πως τα μέτωπα της φωτιάς δεν θα φτάσουν ποτέ σε κατοικημένες περιοχές.
Σ αυτό το σημείο μπαίνουμε στο πεδίο που λέγεται όχι μόνο πλήρη ανικανότητα του κράτους , αλλά παντελής αδιαφορία γιαυτόν.
Για να ανοίξεις ένα κατάστημα απαιτούνται ένα σωρό έλεγχοι… από εξόδους κινδύνου μέχρι αντιπυρική προστασία …για να ζεις ή για να κτίζεις μέσα σε μία πόλη ή οικισμό δεν απαιτείται τίποτα….το μόνο που νοιάζονται είναι μην φας κανένα τετραγωνικό παραπάνω …και αυτό όχι για τίποτα άλλο…παρά για να σου αρπάξουν κανέναν έξτρα φόρο.
Λοιπόν ερχόμαστε στο κεφάλαιο οικισμών πλησίον ή εντός δασικής έκτασης.
Πρώτο μέτρο που απαιτεί όχι ο νόμος αλλά η κοινή λογική είναι αντιπυρική ζώνη πέριξ του οικισμού. Δεύτερο μέτρο , δημιουργία ασφαλών οδών διαφυγής. Τρίτο μέτρο…πυροσβεστικούς κρουνούς άμεσης ετοιμότητας ανά 100 μέτρα περιμετρικά της κατοικημένης έκτασης. Ταβέρνες και άλλοι τόποι αναψυχής που βρίσκονται μέσα σε δασική έκταση…αν δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια να κλείσουν άμεσα.
Πολιτική βούληση απαιτείται που όμως δεν υπάρχει.
Και κάτι τελευταίο…. Όλοι αυτοί οι βουλευτές που εκλέγονται επί τόσες τετραετίες στο υπόλοιπο Αττικής…ας μας κάνουν την χάρη…και ας μην ξαναβάλουν υποψηφιότητα. Έτσι …ως ύστατο φόρο τιμής στους δεκάδες νεκρούς που κόστισε στην περιοχή και η δικιά τους απραξία.

Δ.Κ.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας