Οι “Λίγες και μία νύχτες” του Ισίδωρου Ζουργού ξεπρόβαλαν στην Κομοτηνή

Παρουσιάσθηκε στην Κομοτηνή την 1η Δεκεμβρίου 2017 το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».  Στην παρουσίαση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου για να «κρυφοκοιτάξει» μέσα στο βιβλίο, να κατανοήσει τις ιδέες του συγγραφέα και να αναμετρηθεί μαζί τους.

Ο Ισίδωρος Ζουργός είναι συγγραφέας και εκπαιδευτικός, υπηρετώντας την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην τελευταία εικοσαετία έχει εκδώσει με μεγάλη επιτυχία αρκετά μυθιστορήματα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας και η κα. Φωτεινή Ναούμ, προσφιλής Κομοτηναία συγγραφέας.

Ισίδωρος Ζουργός: «Ο τίτλος «Λίγες και μία νύχτες» είναι μια συνομιλία με το «Χίλιες και μία νύχτες» των Ανατολίτικων παραμυθιών. Πάντα υπάρχει στα δικά μου βιβλία η αγάπη να μιλάω για γεγονότα της πόλης μου, τα οποία είναι ίσως λίγο ξεχασμένα ή λίγο παραμελημένα. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα να στήνω μυθιστορήματα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια αφετηρία και ένα σύμβολο».

Φωτεινή Ναούμ: «Πάντα θεωρώ ότι είναι εμπειρία πραγματική να διαβάζει κανείς έργο του Ισίδωρου Ζουργού. Αυτή τη φορά με το «Λίγες και μία νύχτες» μας εξέπληξε και πάλι. Όλες οι λέξεις, όλες οι προτάσεις, διατηρούν επάξια το λόγο που υπάρχουν».

Το Λίγες και μία νύχτες, με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων. Το Λίγες και μία νύχτες εμπεριέχει ακόμη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι με άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη. Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας