Με βροχή πραγματοποιήθηκε η Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Η Εθνική Επέτειος γιορτάστηκε στην Κομοτηνή, έστω και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, αποδίδοντας φόρο τιμής στην Πατρίδα, το Έθνος, αλλά και τους αγωνιστές που πολέμησαν ένδοξα για την Πατρίδα στον Πόλεμο του ’40.

 

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης και ακολούθησε παρέλαση των Πολιτιστικών Συλλόγων και των σωμάτων του Ελληνικού Στρατού. Δυστυχώς, λόγω της κακοοκαιρίας, τα σχολεία της Ροδόπης δεν συμμετείχαν στην παρέλαση.

 

Το “ΟΧΙ” του Μεταξά στους Ιταλούς κράτησε το Έθνος ενωμένο απέναντι στους κατακτητές και μας χάρισε την ελευθερία μας. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε  το Σεπτέμβριο του 1939. Οι Ιταλοί από καιρό προκαλούσαν διάφορα επεισόδια, με αποκορύφωμα τον τορπιλλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940. Όλα αυτά έδειχναν την απειλή που πλησίαζε στην Ελλάδα. Έτσι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα, επέδωσε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο με το
οποίο ο Μουσολίνι, ο ηγέτης της Ιταλίας, ζητούσε την κατοχή ορισμένων ελληνικών περιοχών. Αν η Ελλάδα δε δεχόταν, τότε θα τις καταλάμβανε με τα όπλα. Κι ήταν ακριβώς αυτή την ιστορική στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε το «ΟΧΙ», γνωρίζοντας πως μεγαλύτερο αγαθό από το αγαθό της ελευθερίας δεν
υπάρχει. Την ίδια απάντηση έδωσαν στην πράξη, όλοι οι Έλληνες μαζί καθώς ξεχύθηκαν στους δρόμους και ζητούσαν όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να προσφέρει σ’ αυτόν τον πόλεμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας