Κι όμως στις τροφές επιτρέπεται να υπάρχουν μικροποσότητες κοπράνων ποντικιών

Ο Διεθνής Κώδικας Τροφίμων και Ποτών.(CODEX ALIMENTARIUS), ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA, Food and Drug Administration)  εχουν εκδόσει εγχειρίδια<< Επιτρεπόμενα Υπολείμματα στα Τρόφιμα >>(Manual  of Defect Foods) που θέτουν  τα  όρια σε ξένα σώματα που επιτρέπεται να υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη τρόφιμων.Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) έχει εκδόσει ανάλογο κείμενο που αναφέρεται σε ξένα υλικά στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω επιτρέπεται στους σπόρους κακάο να βρείς μέχρι 20mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) στο κιλό αποξηραμένες εκκενώσεις ποντικών, μέχρι 60 κεφάλια εντόμων  σε μπισκότα με πάστα σύκου,  στο σουσάμι μπορεί να βρείς μέχρι 10 αποξηραμένες εκκενώσεις ποντικού στο κιλό . στην ρίγανη μέχρι 1250  μέρη εντόμων (φτερά,τρίχες,κεφάλια,πόδια κλπ) ανά 10 γραμμάρια ρίγανης . στην κανέλα μέχρι 400  κομμάτια εντόμων ανά 50 γραμμάρια και στα βότανα μέχρι 1175 κομμάτια εντόμων ανά 10 γραμμάρια βοτάνου.Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιτρεπόμενα σώματα τα όρια των οποίων καθορίζονται από τους παραπάνω Κανονισμούς.Ενώ απαγορεύεται η παρουσία ολόκληρων εντόμων και άλλων ζωυφίων σε βότανα και μπαχαρικά ,επιτρέπεται όμως η παρουσία μερών αυτών και των εκκενώσεων τους.Μάλιστα προσδιορίζεται το διαφορετικό ποσοστό εάν είναι σε συμπιεσμένη μορφή ή τριμμένη.ετσι π.χ. για την ρίγανη εάν είναι συμπιεσμένη το ποσοστό είναι 300 μέρη εντόμων ανά 10 γραμμάρια,ενώ  στην τριμμένη ρίγανη το ποσοστό είναι μέχρι 1250 .Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στην τριμμένη ρίγανη τα μέρη εντόμων γίνονται μικρότερα και συνεπώς αυξάνεται ο αριθμός τους.Γιά άλλα τρόφιμα όπως για το στάρι το όριο είναι πιο συγκεκριμένο 9 κομμάτια απορριμάτων ποντικού  ανά κιλό σταριού.Για την πάστα σύκου το όριο είναι 13 κεφάλια εντόμων ανά 100 γραμμάρια πάστας σύκων και το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι που πήγαν τα άλλα μέρη του εντόμου.ή και πώς μόνο τα κεφάλια μπήκαν στην πάστα σύκου.Ολα τα παραπάνω υπολείμματα επιτρέπονται στα τρόφιμα εντός των αναφερομένων ορίων,διότι δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία των καταναλωτών,είναι δηλαδή ασφαλή,σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων.Εκείνο που δεν αναφέρουν είναι πόσο συχνά πρέπει να γίνωνται οι έλεγχοι αυτοί από κάθε χώρα-μέλος,ούτε ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν όταν τα υπολείμματα υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.Δεν γνωρίζω εάν κάποιος ελεγκτής ποτέ μέτρησε τα τεμάχια απορριμάτων ποντικού  και στο κιλό σταριού βρήκε 11 κομμάτια αντί για 10  που είναι το οριο,και εάν προβληματίστηκε.Πάντως με βεβαιότητα αναφέρω ότι ποτέ στην χώρα μας δεν αναφέρθηκε ότι τρόφιμο εισαγόμενο ή ντόπιας παραγωγής  δεσμεύθηκε επειδή περιείχε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για οιοδήποτε από τα παραπάνω αναφερόμενα υπολείματα,εκτός εάν περιλαμβάνονται στο γενικό τίτλο ξένα σώματα  και μετριέται  διαφορετικά.

 Σε μια σειρά από τρόφιμα επιτρέπεται μέχρις ενός ποσοστού να είναι με μούχλα ή με σκουλήκια όπως π.χ, στις κονσέρβες  ή κατεψυγμένα  ροδάκινα επιτρέπεται μούχλα ή σκουλίκια μέχρι 3% .Επίσης μούχλα χαμηλού επιπέδου επιτρέπεται σε κονσέρβες ντομάτας,ντοματόζουμο,κέτσαπ και σάλτσα ντομάτας χωρίς να επισημαίνετε ότι κάποια είδη μούχλας παράγουν μυκοτοξίνες που είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Η παρουσία ακάρεων επιτρέπεται μέχρι 75 ακάρεα σε  100 γραμμάρια μανιτάρια κονσέρβας ή αποξηραμένα ,μέχρι  60 ακάρεα  στα 100 γραμμάρια κατεψυγμένο μπρόκολι και μέχρι 50 ακάρεα σε 100 γραμμάρια σπανάκι κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα.

Πάντως εάν βρήτε στα τρόφιμα σας απορρίματα ποντικών,ή πόδια,φτερά κλπ ζωιφίων,ή μούχλα ή σκουλήκια ,ή ακάρεα, κλπ μην αναρωτηθείτε εάν έχουν ελεγχθεί , εάν εχουν μετρηθεί και εάν είναι εντός ορίων,πείτε μόνο… καλή όρεξη.

Νίκος Κατσαρός

Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NEW YORK COLLEGE
π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας