Η ανάλυση των εκλογών της ΝΔ στη Ροδόπη και ο ρόλος της μειονότητας.

Όλα τα χαρακτηριστικά ενός ντέρμπι που κρίθηκε κυριολεκτικά στο ενενηκοστό λεπτό με 31 ψήφους διαφορά, είχε η αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΟΔΕ Ροδόπης.
Πριν όμως σας αναλύσω την γενική εικόνα της εκλογικής αναμέτρησης σε επίπεδο νομού ας δούμε τα μηνύματα της κάλπης στις επί μέρους εκλογικές αναμετρήσεις για τους προέδρους των τοπικών ΔΗΜΤΟ στους δήμους Μαρωνείας Σαπών , Ιάσμου και Αρριανών.

Α) Δήμος Μαρωνείας Σαπών – στον οποίο ανήκει και η Ξυλαγανή ,γενέτειρα του Ε. Στυλιανίδη- και επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες ο Κώστας Καραμανλής ως καλεσμένος του πρώην υπουργού και βουλευτή.
Αποτελέσματα για την εκλογή του προέδρου της ΝΟΔΕ.

Γιάννης Βεζυργιαννίδης: 85
Νίκος Χατζηκωνσταντίνου: 131
Μιχάλης Κακουλίδης: 14
Αποτελέσματα για την εκλογή προέδρου Δημοτικής τοπικής οργάνωσης

Στίγκα Γωγώ 84
Δάνος Εμμανουηλίδης 147

Όπως βλέπουμε οι ψηφοφόροι του δήμου επέλεξαν να υπερψηφίσουν τον Νίκο Χατζηκωνσταντίνου για πρόεδρο της ΝΟΔΕ και τον Δάνο Εμμανουηλίδη για πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ , ενώ η υποψήφια Πρόεδρος του Γ.Βεζυργιαννίδη Γ.Στίγκα μη πιάνοντας το εκλογικό μέτρο του 40% δεν κατάφερε να εκλεγεί ως μέλος της οργάνωσης.
Έκτος του προέδρου Δ.Εμαννουηλίδη στο 9μελές νέο συμβούλιο εκλέγονται 8 μέλη από το συνδυασμό του και ένα μέλος από το συνδυασμό της κ Στίγκα.

Φυσικά η ήττα -που βάσει ψήφων αποτελεί πανωλεθρία- χρεώνεται αποκλειστικά στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει το δήμο της γενέτειρας του, αλλά ούτε να πετύχει αξιοπρεπές ποσοστό, παρ όλο το επικοινωνιακό μπαράζ των τελευταίων ημερών λόγω επίσκεψης Καραμανλή.

Β) Ας πάμε τώρα στον άλλο δήμο του νομού και συγκεκριμένα στον Ιάσμο
Αποτελέσματα για πρόεδρο ΝΟΔΕ

Γιάννης Βεζυργιαννίδης: 48
Νίκος Χατζηκωνσταντίνου: 91
Μιχάλης Κακουλίδης: 1

Αποτελέσματα για την εκλογή προέδρου Δημοτικής τοπικής οργάνωσης

Ζήσης Μηνάς 35
Μπίκος Νικος 90
Ο υποψήφιος πρόεδρος Μηνάς Ζήσης του κ Βεζυργιαννίδη δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό του 40% και δεν εκλέγεται ως μέλος στο νέο Δ.Σ. , με αποτέλεσμα και τα 9 μέλη της ΔΗΜΤΟ Ιάσμου να προέρχονται από τον συνδυασμό του κ Μπίκου.
Να σημειωθεί πως ο δήμος Ιάσμου είναι το δεύτερο μέρος του νομού που ο Ε.Στυλιανίδης επέλεξε να επισκεφθεί ο Κώστας Καραμανλής πριν λίγες ημέρες, παραθέτοντας μάλιστα και δείπνο προς τιμή του σε γνωστό κέντρο του Ιάσμου. Άλλη μια ήττα που χρεώνεται αποκλειστικά στον Ε.Στυλιανίδη ,που επεδίωξε να κερδίσει τις εκλογές με κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.
Σ αυτό το σημείο ας μπούμε λίγο πιο βαθιά στην πολιτική ανάλυση και ας δούμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τα εκλογικά αποτελέσματα στους δήμους Μαρωνείας Σαπων και Ιάσμου.
Στην ουσία επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση επί της κάλπης, μεταξύ Ευριπίδη Στυλιανίδη και Βούλας Ελευθεριάδου.
Όπως είναι γνωστό η κ Ελευθεριάδου ως προς τις προεδρικές υποψηφιότητες επέλεξε να στηρίξει τον συνάδελφο της γιατρό Νίκο Χατζηκωνσταντίνου μέσω των ήδη οργανωμένων πυρήνων της στους δήμους Ιάσμου και Μαρωνείας Σαπών καθώς και με 5 υποψηφίους για μέλη της ΝΟΔΕ (εκ των οποίων εκλέχθηκαν οι 4).
Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν πως ο Ε. Στυλιανίδης προσκάλεσε τον Κώστα Καραμανλή για να επισκεφτεί αυτές τις 2 περιοχές , επιλέγοντας ως μέθοδο αντιπαράθεσης την επίδειξη δύναμης και όχι την ρεαλιστική πολιτική και την επαφή με τον απλό ψηφοφόρο.
Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής ήταν τραγικά, και φυσικά σε καμια περίπτωση δεν αφορούσαν τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή που οι Νεοδημοκράτες της Ροδόπης πάντα θα σέβονται και θα τιμούν. Το ηχηρότατο μήνυμα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και ήταν ξεκάθαρο. Τα προβλήματα του κόσμου πλέον είναι τόσο μεγάλα που δεν συγκινείται από πολιτικούς που βάζουν τον εαυτό τους πάνω από πολίτες. Παλιά μπορεί να επηρέαζε το λαό μια φωτογραφία με την Μέρκελ ή τον Πούτιν ή η συγγένεια με κάποιο μεγάλο πολιτικό άνδρα, σήμερα όμως τον εξοργίζει, γιατί δείχνει την τεράστια απόσταση μεταξύ της ζοφερής οικονομικής και όχι μόνο πραγματικότητας της Ροδόπης και των χλυδάτων δημοσίων σχέσεων.

Γ) Ας συνεχίσουμε όμως την ανάλυση μας με τον καθαρά μειονοτικό δήμο των Αρριανών.
Αποτελέσματα ΔΗΜ.ΤΟ. Αρριανών
Γιάννης Βεζυργιαννίδης: 29
Νίκος Χατζηκωνσταντίνου: 6
Αν και μικρό το εκλογικό σώμα, εντούτοις συντριπτική η επικράτηση του Γ.Βεζυργιαννίδη οπότε ίσως μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τις τάσεις της μειονότητας ως προς την επιλογή προέδρου.

Κλείνοντας την ανάλυση μου θέλω να αναφερθώ στον Γιάννη Βεζυργιαννίδη, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούσε να μεταβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές σε πεδίο αντιπαράθεσης επιπέδου βουλευτικών εκλογών. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο δηλαδή τον Στυλιανίδη(που του οποίου είχε και την στήριξη) με αποτέλεσμα να βρεθεί εγκλωβισμένος σε μια μάχη της οποίας τους όρους δεν ενέκρινε αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.
Κέρδισε άλλη μια ευκαιρία να ξαναηγηθεί της ΝΟΔΕ Ροδόπης, αλλά αυτή τη φορά με εντελώς διαφορετικούς όρους από την προηγούμενη θητεία του. Ο συνδυασμός του εξέλεξε 4 μέλη στο νέο συμβούλιο της ΝΟΔΕ ενώ ο αντίπαλος συνδυασμός 5, ενω απο τις ΔΗΜΤΟ Μαρωνείας Σάπων και Ιάσμου από τους 18 συμβούλους που εκλέχθηκαν από τον συνδυασμό του προέρχεται μόνο ο ένας.
Άνετα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ένας τρίτος παρατηρητής ως ισορροπία του τρόμου την νέα διαμορφωμένη κατάσταση στα εσωτερικά της ΝΔ στη Ροδόπη, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η ενότητα και η σύνθεση δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Όταν είχα μιλήσει με τον Γιάννη Βεζυργιαννίδη στην αρχή της πρώτης του θητείας, μου είπε πως σκοπός του ήταν να γράψει ιστορία στην Ροδόπη. Την πρώτη φορά για διάφορους λόγους δεν το κατάφερε…αλλά θα έχει την στήριξη όλων  για να το πετύχει τώρα.
Θα ήταν παράλειψη μου να μην γράψω και δυο λόγια για τον Νίκο Χατζηκωνσταντίνου , έναν εντελώς πράο άνθρωπο που όμως έφτασε σε σημείο έκρηξης βλέποντας το τι συμβαίνει στην Ροδόπη τα τελευταία χρόνια και αυτοβούλως δήλωσε υποψηφιότητα. Δεν διέθετε κανένα μηχανισμό στα χέρια του και έδωσε την μάχη έχοντας στο πλευρό του ως μόνους έμπειρους σε εκλογικές διαδικασίες την Βούλα Ελευθεριάδου που ανέλαβε τους περιφερειακούς δήμους , και τον Κώστα Ναλμπάντη που ανέλαβε την Κομοτηνή, φυσικά καθοριστικής σημασίας υπήρξε και η συμβολή των 9 υποψήφιων μελών για την ΝΟΔΕ, που παρ όλο που δεν διέθεταν καμιά εκλογική εμπειρία πέτυχαν ένα μικρό θαύμα.

Καλή επιτυχία σε όλους τους εκλεγμένους, καλή θητεία στον Γ Βεζυργιαννίδη και σ όλους τους προέδρους των ΔΗΜΤΟ, οι εσωκομματικές εκλογές τελείωσαν ,η κάλπη μίλησε, ώρα για ομόνοια, σύνθεση, και οργάνωση.

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας