Η αλλαγή των συνόρων με την Αλβανία μετατρέπει όλο το Αιγαίο σε γκρίζα ζώνη

Κατ αρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε πως όταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στην αλλαγή των συνόρων με την Αλβανία, εννοεί τα θαλάσσια και όχι τα χερσαία σύνορα.
Ναι αυτά ,που κατά δήλωση του πριν από 2-3 χρόνια δεν υπήρχαν, μα πως είναι δυνατό να έχει η θάλασσα σύνορα; αναρωτιόταν , αναφερόμενος φυσικά στο Αιγαίο και τις ροές μεταναστών.
Κοιτάξτε τώρα πολιτική σοβαρού κράτους, το Ιόνιο να έχει σύνορα και το Αιγαίο να μην έχει.
Μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο ,ο έτερος κυβερνητικός εταίρος κ Πάνος Καμμένος είχε προαναγγείλει την επέκταση της Ελληνικής επικράτειας , κατά τη διάρκεια της παρούσης κυβέρνησης. Φυσικά κανείς δεν τον είχε πάρει σοβαρά μια που η αξιοπιστία του έχει κυλήσει στα τάρταρα.
Κι όμως το εννοούσε, παρουσιάζοντας ένα πυροτέχνημα που οδηγεί την χώρα σε στρατηγική ήττα ως μεγάλο επίτευγμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος.
Ας έρθουμε όμως στην ουσία της συμφωνίας που προωθείται με την Αλβανία για την διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μας.
Το τυρί που θα προσφερθεί στο λαό ως επικοινωνιακό τρυκ είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο, αλλά μόνο για τους αδαείς.
Τι θα προκύψει, αν ω μη γένοιτο, ολοκληρωθεί η συμφωνία; Ελλάδα και Αλβανία θα αποφασίσουν από κοινού να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια!
Αποκτούμε 6 μίλια θαλάσσιου χώρου , περισσότερα απ όσα έχουμε σήμερα, άρα επεκτείνουμε την χώρα είναι η πρώτη σκέψη.
Πολύ καλό για να είναι αληθινό γιατί στην ουσία θα χάσουμε χώρο και δεν θα κερδίσουμε.
Πως; Μα γιατί δεν θα μας πούνε φωναχτά τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας, τα οποία όμως τι λένε; Ότι οι βραχονησίδες και τα νησάκια απλά με κτίσματα αλλά όχι μόνιμους κατοίκους δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Κερδίζουμε λοιπόν ή χάνουμε; Ήδη τα Αλβανικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν πως με την αφαίρεση της υφαλοκρηπίδας από την βραχονησίδα Μπακρέτα κερδίζουν 2 επιπλέον οικόπεδα στην ΑΟΖ που πρόκειται να οριοθετηθεί παράλληλα με την συμφωνία.
Φαντάζεστε αλήθεια τι επιπτώσεις θα επιφέρει μια τέτοια συμφωνία με την Αλβανία, στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο; Όταν θα έχουμε απεμπολήσει δικαιώματα στο Ιόνιο, με ποια διαπραγματευτικά χαρτιά θα προσπαθούμε να ανατρέψουμε την πολιτική της Τουρκίας; Πάρτι θα γίνεται στις βραχονησίδες και στα νησάκια που κατοικούνται περιστασιακά μόνο μερικούς μήνες του χρόνου.
Απόλυτη προσοχή λοιπόν γιατί μια συμφωνία με την Αλβανία υπό αυτές τις προϋποθέσεις , ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στο Αιγαίο στο οποίο η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας