Ενεργοποιήθηκε το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ

Μετά τις απανωτές προκλήσεις της Τουρκίας, όχι τόσο στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην Κύπρο , ήταν θέμα ημερών να ενεργοποιηθεί το στρατιωτικό αμυντικό δόγμα του τόξου Ισραήλ Κύπρου και Ελλάδος.
Άφωνη η παγκόσμια κοινότητα άκουσε τις τελευταίες ώρες τον Τούρκο Πρωθυπουργό να απειλεί ακόμα και αυτόν τον έκτο αμερικανικό στόλο, αν τολμήσει και πλεύσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα οικόπεδα που πρόκειται να γίνουν γεωτρήσεις.
Είναι φανερό πως η Τουρκία παίζει πλέον με την φωτιά, και αυτό είναι διπλά επικίνδυνο για την ίδια μια που (πιθανότατα) δεν μπλοφάρει αλλά τρέφεται από την αυταπάτη πως είναι παντοδύναμη.
Το δικαίωμα της αυταπάτης στην παντοδυναμία της το έδωσαν δύο παράγοντες …στους οποίους δυστυχώς στηριζόταν αποκλειστικά η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα.
Ο πρώτος παράγοντας είναι η Ρωσία,η οποία τα βρήκε με την Τουρκία με πρόφαση τη Συρία, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι η διαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου και νοτιοανατολικά αυτής.
Ο δεύτερος παράγοντας δεν είναι άλλος παρά η πλήρη ανυπαρξία της Ε.Ε. τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ασφαλείας.
Περιττό να αναφέρω την πλήρη ανικανότητα της να χειρισθεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα , καθιστώντας έτσι την Τουρκία ως την μοναδική χώρα η οποία θα ελέγχει τις ροές.
Ακόμα τραγικότερη η συνέχεια, αφού αφήνοντας την Τουρκία στο διπλωματικό απυρόβλητο , μετέφερε όλη την πίεση στην Ελλάδα , ζητώντας της επιτακτικά να λυθεί το Σκοπιανό με όποιο κόστος. Σ αυτό το σημείο να υπενθυμίσω πως οι ροές μεταναστών μετακινούνται από την Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη, αποκλειστικά μέσω της ΦΥΡΟΜ.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ,πριν μια βδομάδα η Ε.Ε. αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο όλη τη γύμνια της στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Η Κύπρος , κράτος μέλος της Ε.Ε. απειλείται άμεσα από την Τουρκία , για την ΑΟΖ , και μερικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απλά κάτι ψελλίζουν.
Ιταλικό γεωτρύπανο σε οικόπεδο της ΑΟΖ της Κύπρου , τρέπεται σε φυγή από την παρουσία Τουρκικών πολεμικών σκαφών …και πάλι η Ε.Ε. κάτι ψελλίζει.
Φυσικό επακόλουθο ο αμερικανικός παράγοντας να αναλάβει δράση , τόσο για να προστατεύσει τις επόμενες γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. (από εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων) , όσο και για να καταδείξει τη μηδενική διπλωματική και στρατιωτική ισχύ της Ε.Ε.
Παράλληλα τέθηκε σε καθεστώς ενεργοποίησης το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ισραήλ Κύπρου Ελλάδος- το οποίο συμφωνήθηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά με σκοπό να προστατεύσει τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη , ακυρώνοντας έτσι την πρόθεση της Τουρκιάς το φυσικό αέριο να μεταφέρεται μέσω των εδαφών της στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτού του αμυντικού δόγματος η χώρα μας ήδη εξέδωσε ΝΟΤΑΜ δέσμευσης του εναερίου χώρου όλου σχεδόν του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να διεξαχθούν κοινές ασκήσεις Ελληνικών και Ισραηλινών αεροσκαφών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας