Δεν έχουν μόνο τα Σκόπια σύνθετη ονομασία…έχει και η μειονότητα της Θράκης.

Πολύ μας παιδεύουν οι σύνθετες ονομασίες …άλλοι λένε πως είναι αναγκαίες , άλλοι επιζήμιες και άλλοι το παίζουν σε διπλό ταμπλό.

Όχι δεν θα ασχοληθώ καθόλου με την ονομασία των Σκοπίων…είναι μια πονεμένη ιστορία που η σημερινή κυβέρνηση έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο.

Θα ασχοληθώ όμως μ αυτό που μας ενδιαφέρει ως Θρακιώτες….την μουσουλμανική μειονότητα όπως την αναφέρει η συνθήκη της Λοζάνης.

Δεν θα αναφερθώ ούτε και στο παρελθόν για το πώς οι σχέσεις των δυο σύνοικων στοιχείων στην Ξάνθη και στην Ροδόπη έφτασαν από το ζενίθ των εποχών πριν το 1980  …στην σημερινή κατάσταση που προσεγγίζει το ναδίρ. Ούτε θα κάνω λόγο για  την εποχή των γεγονότων λόγω Σαδίκ. Δεν είναι ώρα για αναμόχλευση τραγικών στιγμών.

Σ ευρωπαϊκή χώρα ζούμε  και κάθε ευρωπαίος πολίτης έχει το απαράβατο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το ατομικό δικαίωμα τείνει να διαμορφωθεί ως συλλογικό.

Για να μην μακρηγορώ όμως ας μπω στο θέμα…περί σύνθετης ονομασίας της μειονότητας.

Θυμάστε μήπως πότε δόθηκε;

Εγώ το θυμάμαι γιατί ήμουν μπροστά και το άκουσα με τα ίδια μου τα αφτιά.

Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Ερντογάν επισκέπτεται την Κομοτηνή.

Ουδεμία ανησυχία για τυχόν παρατράγουδα μια που δυο Πρωθυπουργοί ήταν κουμπάροι μεταξύ τους, ενώ ένας τρίτος κουμπάρος ο κ Στυλιανίδης ήταν υπεύθυνος για την Θράκη.

Με μεγάλο πλήθος να τον ακολουθεί…ο Τουρκος πρωθυπουργός…επισκέπτεται τον οικισμό των Ασωμάτων για να παραβρεθεί στο καθιερωμένο φεστιβάλ κερασιού…και στο λόγο που εκφωνεί αποκαλεί την μειονότητα ως Τουρκομουσουλμανική.

Η επίσκεψη τελειώνει , ο κ Ερντογαν επιστρέφει στην Τουρκία …και ουδεμία ένσταση διατυπώνεται από την Ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος καλό όλα καλά…μια που τα βαφτίσια φαινόταν να ικανοποιούν και τις δυο πλευρές …έστω και αν παρακαμπτόταν η συμφωνία της Λωζάνης.

Η ονομασία ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε επισήμως …αλλά δημιούργησε τετελεσμένο και προφανώς ο κ Ερντογαν την θεωρεί ως βάση αφετερίας σε περίπτωση που τα δυο κράτη καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καθόλου τυχαίος άρα ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως «Τουρκικής» από σύμβουλο το Ερντογαν …μια μέρα πριν την επίσημη επίσκεψη του κ Τσίπρα στην Άγκυρα.

Υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό γεγονός που πρέπει να αναφερθεί. Το 2008 η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή δίνει άδεια στην  Τουρκική τράπεζα Ziraat bank να ανοίξει  πρώτα υποκατάστημα στην Κομοτηνή και μετά το κεντρικό κατάστημα στην Αθήνα.

Οι ανησυχίες των κατοίκων της Ροδόπης πως θα κυματίζει η τουρκική σημαία στην πλατεία της Κομοτηνής(όπου και το υποκατάστημα) με ότι αυτό να σημαίνει…καθώς και το ότι μπορεί να ελέγξει οικονομικά την μειονότητα …απορρίπτονται ως μη βάσιμα.

Δεν θα πάρω θέση αν η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν σωστή ή όχι και απλά αναφέρω τα γεγονότα.

Οι δυο επόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις ως προς τα θέματα της μειονότητας, έγιναν επί κυβέρνησης Τσίπρα…με την πρώτη να αφορά την κατάργηση της Σαρίας και η δεύτερη  …την αντικατάσταση των Μουφτήδων από τοποτηρητές έως ότου αποφασιστεί ο νέος τρόπος εκλογής τους ή διορισμού τους…αν και το δεύτερο δεν θεωρείται καθόλου πιθανό…μια που ο κ Ερντογαν έθεσε ευθέως το θέμα στον κ Τσίπρα.

Κλείνω με την ευχή η Θράκη να μην τύχει της μεταχείρισης της Μακεδονίας μας. Τώρα πλέον και ξέρουμε και είμαστε σοφότεροι (ελπίζω)

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας