Γιατί δεν ενώθηκαν τελικά το ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜΘ;

Συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση των ανώτατων εκπαιδευτικών κέντρων και τις συνενώσεις των ΤΕΙ με τις Πανεπιστημιακές κοινότητες έφερε στο σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στις 30.08.18 ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «Γνώση και Συνεργασία», κ. Βασίλειος Τραϊφόρος.

Το ζήτημα μονοπώλησε η συζήτηση σχετικά με την ένωση του ΤΕΙ – ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η οποία ήταν στο επίκεντρο πριν κάποιους μήνες, αλλά σήμερα πλέον φαίνεται πως το ζήτημα θεωρείται λήξαν, αφού το ΤΕΙ ΑΜΘ οδεύει προς τη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρευρέθηκαν ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ, κ. Σταύρος Τουλουπίδης, ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Φώτης Μάρης, ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, κ. Μπαντέκας Δημήτριος, και ο Αντιπρύτανης του Ιδρύματος, κ. Μητρόπουλος Αθανάσιος.

Ο κ. Τραϊφόρος στην αρχή της ερώτησης του αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό των συζητήσεων και, όπως αποδείχθηκε, των αποτυχημένων προσπαθειών της ένωσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζοντας πως η μη συγχώνευση θα αποδυναμώσει αισθητά ολόκληρη την Περιφέρεια. Αν και το Υπουργείο ήθελε ενοποίηση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και σχηματίστηκε μία επιτροπή που θα εξέταζε τα πλεονεκτήματα της συγχώνευσης, σημείωσε ο κ. Τραϊφόρος, οι διαδικασίες σταμάτησαν. Ο επικεφαλής του συνδυασμού εξέφρασε τη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας πως η συγχώνευση δεν ήταν πλέον επιθυμητή λόγω της διαμάχης του Υπουργείου με τον τεως (πλέον) Πρύτανη (εν παύση καθηκόντων), κ. Αθανάσιο Καραμπίνη. Στο πέρας της εισήγησης του, ο κ. Βασίλειος Τραϊφόρος, ζήτησε από τις Πρυτανικές Αρχές των δύο Ιδρυμάτων να ξεκαθαρίσουν τους λόγους για τους οποίους δεν επιτεύχθηκε η συγχώνευση.

Ο Πρυτανεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Σταύρος Τουλουπίδης, απέδωσε τη μη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων στη βούληση της σημερινής Κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας. Ο κ. Τουλουπίδης τόνισε πως οι συζητήσεις για τη συγχώνευση του Δημοκριτείου με το ΤΕΙ ΑΜΘ είχαν φτάσει σε ένα πολύ καλό και ικανοποιητικό επίπεδο, μέχρι την απόφαση του Υπουργού να υποστηρίξει τελικά τη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ο Πρυτανεύων υπογράμμισε πως το ζήτημα τέθηκε ενώπιον του Υπουργού τόσο στις συναντήσεις του με τις Πρυτανικές αρχές, τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ, κ. Λαμπάκη, και το Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Πετρίδη, όσο και στην τελευταία συνάντηση με τον νέο Πρύτανη του Πανεπιστημίου, κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη.

Τέλος, ο κ. Τουλουπίδης εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη θέση του πως η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ένταξη του ΤΕΙ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και πως, ακόμη κι αν πραγματωθεί η ένταξη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν ξανά στην εξέταση ένωσης με το ΔΠΘ.

Ακόμη, ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ γνωστοποίησε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο την πρόταση που έχει καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας, την οποία, όπως μας ενημέρωσε, γνωρίζει και ο Υπουργός, η οποία προτείνει, αν ο διάλογος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν τελεσφορήσει, να δημιουργηθεί ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το ΤΕΙ ΑΜΘ, το ΤΕΙ Σερρών, αλλά και μία ειδική σχέση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Μπαντέκας Δημήτριος, απέδωσε τη μη τελεσφόρηση της ένωσης του ΤΕΙ με το ΔΠΘ στην «κόντρα» του Υπουργού Παιδείας με τον Πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη. Ο κ. Μπαντέκας βέβαια φαίνεται πως είναι ευχαριστημένος με την συγχώνευση του ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αφού το ΤΕΙ θα εμπλουτιστεί με νέες Σχολές και Τμήματα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση του πως τα οφέλη από την ενδεχόμενη συγχώνευση με το ΔΠΘ θα ήταν λιγότερα.

Ο κ. Μπαντέκας ενημέρωσε πως η επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει τη συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο έφτασε σε ένα πόρισμα, το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργείο και έχει υπογραφεί ομόφωνα, το οποίο προτείνει συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με τα ΤΕΙ Σερρών και Θεσσαλονίκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Φώτης Μάρης, από την αρχή τόνισε πως η πραγματική κατάσταση απέχει παρασάγγας από αυτήν που περιέγραψε ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ. Ο κ. Μάρης εξέφρασε την άποψη του πως το αποτέλεσμα δεν μπορεί να οφείλεται στη διαμάχη Γαβρόγλου – Καραμπίνη, αφού αν μια ολόκληρη Περιφέρεια εξαρτάται από την «κόντρα» δύο ανθρώπων, τότε μάλλον έχει αποτύχει. Ακόμη, αμφισβήτησε τελικώς την επιθυμία του ΤΕΙ ΑΜΘ να ενωθεί με το Δημοκρίτειο.

Επίσης, ο Αντιπρύτανης εξέφρασε την πεποίθηση του πως με τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια θα βρεθεί αργότερα σε δυσμενή θέση, αφού ο διεθνής ανταγωνισμός θα πλήξει τα μικρά τμήματα που θα δημιουργηθούν με την παραπάνω συγχώνευση.

Τέλος, ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, κ. Μητρόπουλος Αθανάσιος, ανέφερε πως ο ίδιος ως τέως πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Πρύτανη, κ. Καραμπίνη, για τη συγχώνευση με το ΔΠΘ, καθώς τότε πίστευε πως ήταν η καλύτερη λύση. Παρόλα αυτά, ο Αντιπρύτανης τη δεδομένη χρονική στιγμή στηρίζει τη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, την οποία θεωρεί πιο ωφέλιμη αναπτυξιακά.

Ακολούθησε συζήτηση πάνω στο ζήτημα αυτό, με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης να δεσμεύεται πως θα στηρίξει από τη θέση του και τα δύο Ιδρύματα.

Μ.Γ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας