Αναζωπυρώθηκε η κόντρα Χρήστου Μέτιου – Οντέρ Μουμίν

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αναζωπυρώθηκε η κόντρα μεταξύ του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Χρήστου Μέτιου, και του ανεξάρτητου Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Οντέρ Μουμίν. Αφορμή για τη χθεσινή διαμάχη στάθηκε επερώτηση του δεύτερου σχετικά με την άρνηση επιχορήγησης από τη διοίκηση της Περιφέρειας προς το Σύλλογο Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Νομού Έβρου.

Ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Μουμίν Οντέρ, μέρες πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επισκέφθηκε ο ίδιος το Σύλλογο και έσπευσε να “καταγγείλει” το παραπάνω γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτού συζητηθεί επίσημα η επερώτηση του.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Μουμίν αναφέρθηκε στην παραπάνω επιχορήγηση η οποία όπως δήλωσε δινόταν κατά τη διοίκηση του Γεώργιου Παυλίδη και, συνεπώς, κάλεσε τον κ. Μέτιο να ενημερώσει το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για το λόγο που αυτή η επιχορήγηση προς το Σύλλογο σταμάτησε να δίνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Οντέρ Μουμίν, ο παρών σύλλογος απέστειλε εκ νέου έγγραφο (62/30-05-2018)στην Περιφέρεια με αίτημα την επιχορήγηση για τις ανάγκες πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης, 8.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντιστοίχως σε ετήσια βάση.

Στην απάντηση του ο Περιφερειάρχης παρέθεσε ένα χρονικό των επιχορηγήσεων που είχαν δοθεί επί Γεώργιου Παυλίδη το 2015 και το 2016, πριν προχωρήσει στο επίμαχο ζήτημα. Απαντώντας στον κ. Οντέρ Μουμίν, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ουσιαστικά την επερώτηση ως αβάσιμη και άκαιρη και τον ανεξάρτητο περιφερειακό σύμβουλο ως μη ενημερωμένο, τη δε ενέργεια αυτή όπως και άλλες παρόμοιες ως προσωπικό μένος προς το πρόσωπο του.

Σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, στις 31/5/17 ήρθε έγγραφο από το Υπουργείο στην Περιφέρεια, το οποίο όρισε ότι οι αποφάσεις των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης πρέπει να υπόκεινται σε υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας, καθώς συχνά τα Περιφερειακά ταμεία πραγματοποιούν δαπάνες κατ΄ ερμηνείαν των προβλεπόμενων σκοπών και αρμοδιοτήτων τους. Μετά από αυτό το έγγραφο, κάθε φορά που το Περιφερειακό ταμείο έστελνε για έλεγχο αποφάσεις σχετικές με δαπάνες προς τρίτους, δηλαδή οικονομική ενίσχυση φορέων – συλλόγων, η απάντηση του ελεγκτή νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης ήταν πως οι αποφάσεις αυτές δεν είναι νόμιμες γιατί δεν εμπίπτουν στους σκοπούς των περιφερειακών ταμείων. Αυτό που συμπεράναμε δηλαδή από τη χθεσινή συζήτηση είναι πως μια τέτοια επιχορήγηση δεν έχει νομιμότητα από το Υπουργείο.

Η συζήτηση δεν έληξε εκεί, αλλά προχώρησε και σε προσωπικό επίπεδο και ακριβώς εκεί ήταν που αναζωπυρώθηκε η παλαιότερη “κόντρα” μεταξύ των δύο, που είχε ξεκινήσει όταν ο Περιφερειάρχης είχε αντικαταστήσει τον κ. Μουμίν από Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη και στη συνέχεια ο κ. Μουμίν είχε ανεξαρτητοποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μέτιος χαρακτήρισε τον κ. Μουμίν ως “ανενημέρωτο” παρά το ότι έχει διατελέσει Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση του πως τα λεγόμενα του κ. Οντέρ Μουμίν ήταν προϊόν προσωπικού μένους και δεν οφείλονται στην μη επιχορήγηση του συγκεκριμένου συλλόγου αλλά στην πρότερη αντικατάσταση του από τη θεσμική θέση. Τέλος, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την επερώτηση του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου ως “κίνηση εντυπωσιασμού”.

Στην τελική επί προσωπικού του απάντηση ο κ. Οντέρ Μουμίν τόνισε πως δεν αναζητά πολιτική στέγη και πως, ως πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος στη Ροδόπη δεν έπρεπε να αντικατασταθεί από τη θέση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη.

Από όλη τη συζήτηση επί του θέματος αλλά και επί προσωπικού, φαίνεται πως τη “ρεβάνς” παίρνει ο Χρήστος Μέτιος, αφού η επερώτηση του κ. Μουμίν Οντέρ δεν εμπίπτει στη Διοίκηση της Περιφέρειας αλλά στο Υπουργείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας